We believe every interaction with our patients is an opportunity!

Κέντρο Γυναικολογίας και Μαιευτικής
Gynecology and obstetrics center

 • Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα τις γυναίκες και τα ζευγάρια της νεαρής ηλικίας.

  Το βιβλίο αυτό αποτελείται απο δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος περιγράφονται όλες οι σύγχονες αντισυλληπτικές μέθοδοι και αναλύεται ο τρόπος δράσης, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, ο τρόπος χρήσης και η καταλληλότητα για κάθε γυναίκα.

  Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται αναλυτικά τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και αναφέρονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

  Δρ. Νικηφόρος Κλήμης Αντισύλληψη & σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Το βιβλίο αυτό προσφέρει στην γυναίκα και τον άντρα όλες τις σύγχρονες γνώσεις σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης που εφαρμόζονται σήμερα. Αναφέρει αναλυτικά τους τρόπους εφαρμογής, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου, βοηθόντας τη γυναίκα, και κατ’ επέκταση το ζευγάρι, να επιλέξει την πιο σωστή και ταιριαστή μέθοδο.
  Στο βιβλίο περιγράφονται, επίσης, όλα τα σύγχρονα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δίνονται πληροφορίες για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

 • Ο ΜΑΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της γυναικείας φύσης, που σχετίζεται άµεσα με τη θηλυκότητα, την ομορφιά, τον έρωτα, τη γονιμότητα αλλά και την ίδια τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Σεξουαλικό και αισθητικό στολίδι που τυγχάνει θαυμασμού από άνδρες και γυναίκες, το στήθος παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε πολλούς τοµείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στην ιατρική, στην τέχνη αλλά και στο εμπόριο.

  Η ιατρική των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων φανέρωσε ήδη ενδιαφέρον για τη µητέρα που θηλάζει. Υπάρχουν λεπτομερείς συμβουλές για τις αλλαγές που παρουσιάζει το στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για τη διατροφή, την άσκηση και τις κατάλληλες μεθόδους θηλασμού. Αντιθέτως η ιατρική του 20ού αιώνα εστιάζει περισσότερο στον καρκίνο του µαστού και, τις τελευταίες δεκαετίες, στην αισθητική του.

  Στους τοµείς της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα, πίνακες που απεικονίζουν γυμνό το ένα ή και τα δύο στήθη, γυµνόστηθα αγάλματα, καθώς και λογοτεχνικά έργα εξυµνούν τον αισθησιακό και ερωτικό χαρακτήρα του. Το στήθος, από τις αρχές του προηγούµενου αιώνα, απέκτησε και εμπορικό ενδιαφέρον καθότι αποτέλεσε προσοδοφόρα πηγή εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να βοµβαρδίζονται με διαφηµίσεις προϊόντων κάθε τύπου για την υποστήριξη, διαµόρφωση και αύξηση του στήθους τους: κορσέδες, σουτιέν, κρέμες, λοσιόν, ενθέµατα σιλικόνης κτλ.

  Τέλος, από τη µία πλευρά το στήθος συνδέεται µε τη μεταμόρφωση του κοριτσιού σε γυναίκα, με τη σεξουαλική έκφραση και την προσφορά ζωής μέσω ΤΟύ θηλασμού, από την άλλη, όµως, η σύνδεσή του µε τον καρκίνο και τον θάνατο ολοένα και αυξάνεται.

  Αν και υπάρχουν αξιόλογα συγγράμματα που αναφέρονται στο στήθος και ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού και την αντιμετώπισή του, ωστόσο είναι πολύ εκτενή, λιγότερο σχηματικά, ενώ δεν δίνεται έμφαση σε μια πιο φυσική και εναλλακτική προσέγγιση του θέµατος. Με το παρόν προστίθεται στην ελληνική βιβλιογραφία ένα έργο περιεκτικό, γραμµένο µε τρόπο απλό και κατανοητό, τόσο για τη γυναίκα και κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη που επιθυμεί να αντλήσει γρήγορα, αξιόπιστες και χρήσιμες πληροφορίες για τα θέματα που αφορούν τον γυναικείο μαστό, όσο και για τον φοιτητή και τον επιστήμονα που ενδιαφέρεται για τον μαστό.

  Στο βιβλίο αυτό γίνεται αναφορά σε όλες τις παθήσεις που σχετίζονται µε τον μαστό και αφιερώνεται ένα µεγάλο µέρος του στην ασθένεια του καρκίνου του μαστού, τη διάγνωση και τη Θεραπεία του. Επίσης, η πρόληψη αναφορικά με την υγεία του μαστού της γυναίκας με έμφαση σε φυσικούς και εναλλακτικούς τρόπους φροντίδας καταλαμβάνει σηµαντικό τμήμα του βιβλίου. Παράλληλα, εκφράζονται αισιόδοξα μηνύµατα σχετικά με πρόσφατα δεδομένα για τους νέους τρόπους πρόληψης και αντιµετώπισης του καρκίνου του μαστού, καθώς παρατίθενται και πληροφορίες ως προς τις αισθητικές επεμβάσεις και τις μη επεµβατικές θεραπείες µε στόχο την ομορφιά κα την υγεία του.

  Δρ. Νικηφόρος Κλήμης Όλα τα μυστικά για το στήθος

  Γραµµένο με τρόπο απλό και κατανοητό, το βιβλίο Όλα τα µυστικά για το στήθος του γυναικολόγου Νικηφόρου Κλήµη απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να αντλήσουν αξιόπιστες και χρήσιμες πληροφορίες για θέµατα που αφορούν το στήθος.

  Έμα περιεκτικό εγχειρίδιο-οδηγός για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε.

  • Συμβουλές διατήρησης νεανικού στήθους (αντιμετώπιση ραγάδων, χαλάρωσης κ.α.)
  • Ο μαστός στην κύηση και στον θηλασμό
  • Φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο (διατροφή, βοτανοθεραπεία, ομοιοπαθητική κ.α.)
  • Ολες οι παθήσεις που σχετίζονται με τον μαστό με έμφαση στον καρκίνο του μαστού, τη διάγνωση και τη θεραπεία του
  • Σύγχρονες αισθητικές επεμβάσεις (ανόρθωση, μεγέθυνση, αντιμετώπιση γυναικοµαστίας κ.α.)
 • ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα φαινόµενο με ψυχολογικές, συγκινησιακές, συναισθηματικές αλλά και σωματικές επιπτώσεις. Είναι σίγουρο, όμως, ότι για τις γυναίκες η εμµηνόπαυση δεν αποτελεί σημείο καμπής. Οι γυναίκες στην ηλικία αυτή έχουν σχεδόν εκπληρώσει τις βασικές οικογεγενειακές τους υποχρεώσεις. Τα παιδιά αρχίζουν να εγκαταλείπουν το σπίτι είτε λόγω σπουδών είτε λόγω δουλειάς.

  Αυτόματα µειώνονται οι υποχρεώσεις των γυναικών απέναντι στην οικογένεια. Τώρα η γυναίκα αποκτά περισσότερο ελεύθερο χρόνο από κάθε άλλη φορά. Αυτό μπορεί να την απελευθερώσει και ταυτόχρονα να της δώσει την ικανότητα να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο ζωής της, το εργασιακό της πρότυπο, να αποφασίσει εν γένει για κάποιες θετικές αλλαγές στη ζωή της. Πολλοί ειίναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό γεγονός στη ζωή κάθε γυναίκας και δεν πρέπει να επέμβουμε σε αυτό. Αυτό όµως δεν ειίναι σωστό.

  Ανατρέχοντας στο παρελθόν, μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα η γυναίκα δεν ζούσε αρκετά πέρα από την ηλικία της εµµηνόπαυσης, δηλ. τα 50 χρόνια. Στις µέρες μας, έχουμε καταφέρει να επιμηκύνουµε τη διάρκεια ζωής της γυναίκας τουλάχιστον κατά 30 χρόνια, χωρίς όµως αυτό να σημαίνει ότι σε αυτά τα χρόνια πρέπει να ταλαιπωρηθεί από καρδιαγγειακά νοσήµατα και οστεοπόρωση -και τα δυο φυσιολογικό επακόλουθα της επιβίωσης πάνω από τα 60-, όταν και οι δυο αυτές παθήσεις μπορεί να προληφθούν με την Ορµονική Θεραπεία Υποκατάστασης (Ο.Θ.Υ.).

  Είναι κοινός τόπος ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία. Για την πλειονότητα των γυναικών, το σταμάτημα της περιόδου, δηλαδή η εμμηνόπαυση, συµβαίνει γύρω στα 50-51 χρόνια. Για τις περισσότερες από αυτές, το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πραγματικό σοκ καθώς αισθάνονται ότι περνούν πλέον από τη νεότητα στα γηρατειά. Αν όμως αναλογιστούµε ότι στην εποχή μας ο μέσος όρος ζωής της γυναίκας είναι τα 78 χρόνια, βλέπουμε ότι η γυναίκα περνάει το 1/3 της ζωής της χωρίς περίοδο και είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να αφεθεί τόσο σύντομα στα γηρατειά.

  Βέβαιαμ 100 χρόνια πριν, οι περισσότερες γυναίκες έβλεπαν την εμμηνόπαυση σαν το τέλος της ζωής τους και ΗΤΑΝ. Το προσδόκιμο επιβίωσης τον περασμένο αιώνα ήταν τα 50 χρόνια. Με τον όρο κλιµακτήριος εννοούμε την περίοδο των 5 περίπου χρόνων πριν το σταμάτημα της περιόδου και των 5 χρόνων µετά το σταμάτηµά της που, όπως είπαμε, λέγεται εµμηνόπαυση. Το μέρος της κλιμακτηρίου πριν την εμμηνόπαυση ονομάζεται προεμμηνόπαυση και το μέρος ως κλιμακτηρίου μετά την εμμηνόπαυση, μετεμμηνόπαυση.

  Δρ. Νικηφόρος Κλήμης Εμμηνόπαυση μείνετε νέες με φυσικούς & άλλους τρόπους

  Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Που εµφανίζεται στη ζωή της γυναίκας και επιφέρει αλλαγές στο σώμα και στη συμπεριφορά τής. Η αναπαραγωγική τής ικανότητα σταματά. αλλά εκτός αυτού καλείται να αντιμετωπίσει σπμαντικές αλλαγές στο σώμα, την ψυχολογία και τη σεξουαλική της ζωή. Η Περίοδος αυτή, που ξεκινά συνήθως στήν 5η δεκαετία τής ζωής τής, συμπίπτει και με τήν περίοδο όπου οι υποχρεώσεις τής µειώνονται και άρα ο ελεύθερος χρόνος αυξάνεται. Γιατί, λοιπόν, να μήν τήν απολαύσει;

  Ο σκοπός αυτού του βιβλίου ειίναι να ενημερώσει τή γυναίκα για το θέμα τής εμμπνόπαυσης εξηγώντας τα χαρακτηριστικό αυτής τής κατάστασης, τα προβλήματα που προκαλεί και το κυριότερο πως μπορεί να βοηθηθεί από τήν κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη σωστή διατροφή και όλες τις εναλλακτικές θεραπείες.

 • ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ Που αντιµετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας αυξάνεται σταθερά για να φτάσει σήμερα στο ένα στα πέντε περίπου. Αυτή η μεγάλη αύξηση αποδίδεται σε ένα βαθμό στον λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής μας - κάνουμε κακή διατροφή, τρώμε έτοιμα φαγητά, είμαστε υπέρβαροι. έχουµε εξαντλητικό άγχος, δεν έχουµε αρκετό χρόνο για ύπνο, δεν ασκούμαστε και είµαστε εκτεθειµένοι, στο περιβάλλον και τα σπίτια μας, σε χημικές ουσίες και ρύπους.

  Λιγότερο από 15% του συνόλου των ζευγαριών που έχουν προβλήματα γονιμότητας χρειάζονται εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν με επιτυχία δικά τους παιδιά, αλλά πολλά περισσότερα ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο υψηλής τεχνολογίας. Ένα δρόμο που όχι μόνο είναι απλώς περιττός. αλλά, συχνά είναι και ανεπιτυχής, γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι υποκείµενες διαταραχές της γενικότερης υγείας του ζευγαριού.

  Έχω παρατηρήσει ότι τα θέματα γονιμότητας δεν προκαλούνται συνήθως από ένα συγκεκριμένο γεγονός ή πρόβλημα ακόμα και όταν υπάρχει συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά, αντίθετα, από πολλές πλευρές της υγείας, και της ευεξίας, και των δύο συντρόφων, και από θέματα που προκύπτουν όταν τα σώµατά τους αλληλεπιδρούν µεταξύ τους. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πολλά ζευγάρια, καθώς προσπαθούν να πάρουν µια διάγνωση, μιλούν για «ανεξήγητη υπογονιμότητα».

  Στο σώμα κυκλοφορούν πάνω από εκατό ορμόνες, μεταβολικές ορµόνες και ορμόνες του stress, οι οποίες μεταδίδουν μηνύµατα από ιστό σε ιστό, από όργανο σε όργανο, από τον εγκέφαλο στο σώμα και από το σώμα στον εγκέφαλο. Η ισορροπία τους, η απόλυτη ισορροπία τους, καθορίζει την ικανότητά σας να συλλάβετε και να στηρίξετε µια εγκυµοσύνη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν σαφώς ότι, όταν ο οργανισµός δεν έχει ισορροπία, ο εγκέφαλος μπορεί να σταµατήσει έναν από τους πιο πολλούς κρίκους της ορµονικής αλυσίδας συμβάντων που οδηγούν στη σύλληψη και την απόκτηση ενός υγιούς µωρού. Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι οι διαταραχές της ισορροπίας µπορούν να διορθωθούν.

  Εκτιθέμεθα επίσης σε έναν αυξανόμενο αριθμό χημικών ουσιών κάθε χρόνο, µέσω του φαγητού μας, του αέρα, του νερού, των καθαριστικών προϊόντων, των χημικών για τον κήπο και των προϊόντων προσωπικής περιποίησης. Αυτά τα χημικά μπορούν να διαταράξουν τις λειτουργίες των ορμονών και της γενικότερης υγείας του ζευγαριού, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη γονιµότητά του. Σε πολλές περιπτώσεις, με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνεται η γονιμότητα, η υγεία και η ευεξία του ζευγαριού.

  Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο και να μην έχουν εξεταστεί διεξοδικά από τη σύγχρονη ιατρική. Για παράδειγμα, οι ελλείψεις διαφόρων ιχνοστοιχείων ή βιταμινών, η λήψη ορισµένων ουσιών - χρονίως - όπως είναι ο καφές ή το αλκοόλ, η κατανάλωση προϊόντων καπνού, η αύξηση ή η υπερβολική μείωση του βάρους, η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας, καθώς και το σωματικό ή ψυχολογικό στρες. Μια άλλη «κατηγορία» στρες, που επίσης συμβάλλει δυσμενώς στη γονιµότητα και των δύο φύλων, είναι το οξειδωτικό στρες, που έγκειται στη συσσώρευση οξειδωτικών παραγόντων στο σώμα. Οι παράγοντες αυτοί συσχετίζονται με το αυξημένο ψυχολογικό στρες, καθώς και με το σύγχρονο lifestyle, την ελλιπή διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών παραγόντων και την περιβαλλοντική μόλυνση.

  Έχει αποδειχτεί ότι ο καθένας από τους παράγοντες αυτούς δημιουργεί διαταραχές στην ορµονική ισορροπία και υγεία του ζευγαριού που έχουν αντίκτυπο στη γονιμότητα. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε στοιχεία για να βελτιώσετε τους παράγοντες αυτούς και να αυξήσετε σηµαντικά τις πιθανότητες εγκυµοσύνης.

  Θα σας βοηθήσω να διορθώσετε τυχόν διαταραχές της ισορροπίας που µπορεί να έχετε με συστάσεις για τη διατροφή, την άσκηση και την καταπολέµηση του στρες. Θα σας βοηθήσω επίσης να κατανοήσετε πλήρως τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιµότητά σας και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στις επιλογές σας για θεραπεία αν επιλέξετε να υποβληθείτε σε θεραπεία.

  Δρ. Νικηφόρος Κλήμης Γονιμότητα κατακτήστε τη με φυσικούς & άλλους τρόπους

  ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ Που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας αυξάνονται συνεχώς. Αυτό οφείλεται κατά ένα βαθµό στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, στην κακή διατροφή, τη συσσώρευση οξειδωτικών παραγόντων, στην έλλειψη ύπνου και άθλησης και στο εξαντλητικό άγχος που κυριαρχούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη γονιµότητα, την υγεία και την ευεξία ενός ζευγαριού.

  Στο βιβλίο αυτό αναλύονται όλες οι αιτίες της γυναικείας και αντρικής υπογονιµότητας και η ιατροκεντρική αντιμετώπισή του. Θα μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες ακόμα και για παράγοντες επιρροής που δεν έχουν εξετασθεί διεξοδικά από τη σύγχρονη ιατρική, όπως για παράδειγμα οι ελλείψεις διαφόρων ιχνοστοιχείων και βιταµινών, ο ρόλος των αντιοξειδωτικών. η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ, αλκοόλ ή τσιγάρου, οι ακραίες διακυµάνσεις του σωματικού βάρους, η ψυχολογία της γυναίκας, καθώς και το σωματικό και ψυχολογικό στρες. Θα ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τους βλαπτικούς παράγοντες και να αυξήσετε σημαντικό τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις εναλλακτικές και φυσικές μεθόδους.

 • Δρ. Νικηφόρος Κλήμης Αγόρι ή Κορίτσι με φυσικό τρόπο

  Η μέθοδος αυτή όπως έχει εξελιχθεί μπορεί, να πλησιάσει το 90% επιτυχίας. Είναι φρόνιμο αυτό να το έχετε στο μυαλό σας συνεχώς. Με τη μέθοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητές σας, από 50% που είναι αν δεν την ακολουθήσετε, στο 90 %!

  Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας, σιγουρευτείτε ότι μελετήσατε και καταλάβατε όλο το περιεχόμενο του βιβλίου πριν προσπαθήσετε. Η πιο κοινή αιτία αποτυχίας είναι η ανυπομονησία και η βιασύνη.

  Τα ζευγάρια που θα κατανοήσουν πλήρως το βιβλίο, μπορούν να επιτύχουν αν επιλέξουν το κορίτσι σε ποσοστό 75-80%, ενώ για το αγόρι οι πιθανότητες μπορούν να αγγίξουν και το 90%!