We believe every interaction with our patients is an opportunity!

Κέντρο Γυναικολογίας και Μαιευτικής
Gynecology and obstetrics center

01 Μαρτίου 2002

Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική

Καισαρική τομή είναι η εγχείρηση με την οποία εκμαιεύεται το κύημα μετά από τομή των τοιχωμάτων της κοιλιάς και της μήτρας. Αναφέρεται ότι ο όρος επικράτησε στο Μεσαίωνα από το λατινικό ρήμα Caedere που σημαίνει κόβω. Ενδείξεις καισαρικής τομής αποτελούν καταστάσεις όπου απειλείται η ζωή της μητέρας ( πχ ο επιπωματικός πλακούντας , η ρήξη μήτρας ή απειλείται η ζωή του παιδιού όπως συμβαίνει με την ενδομήτρια ασφυξία ). Επίσης άλλες ενδείξεις αποτελούν ο προηγούμενος τοκετός με καισαρική τομή προηγούμενες εγχειρήσεις στη μήτρα όπως μία εκπυρήνηση ινομυώματος ή αποκατάσταση ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας , ο διαβήτης της μητέρας , ανώμαλα σχήματα και προβολές εμβρύου, η ύπαρξη κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας , ο δυσλειτουργικός τοκετός, η ηλικιωμένη πρωτότοκος, η εγκυμοσύνη μετά από υπογονιμότητα , η δίδυμη και πολύδυμη κύηση.

Η καισαρική τομή παρουσιάζει παγκοσμίως συνεχή αύξηση με ποσοστό 35% στην Ευρώπη και την Αμερική και αυτό οφείλεται σε λόγους όπως είναι :

  • Η μεγαλύτερη ηλικία της πρωτότοκου γυναίκας που οφείλεται στις σπουδές και στην επαγγελματική της αποκατάσταση.
  • Η απόκτηση ενός μόνο παιδιού.
  • Η δυνατότητα αναγνώρισης παθολογικών καταστάσεων του εμβρύου με τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα παρακολούθησης.
  • Οι συνεχείς αυξανόμενοι λόγοι στείρωσης απόρροια της διατροφής, του περιβάλλοντος και του καπνίσματος.

Η επιδιωκόμενη ελάττωση της συχνότητας εκτέλεσης της καισαρικής τομής θα πρέπει να στραφεί κατά κύριο λόγο στις δύο μεγάλες ομάδες ενδείξεων που είναι οι δυστοκίες και η προηγηθείσα καισαρική τομή που ευθύνονται για το 31% και 30% αντίστοιχα των καισαρικών τομών. Σήμερα κάθε γυναίκα που έχει γεννήσει το πρώτο παιδί με καισαρική τομή γεννάει και τα υπόλοιπα παιδιά της κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι , πολύτεκνες γυναίκες μπορεί να οδηγηθούν σε τέσσερις ή πέντε και καμία φορά περισσότερες καισαρικές τομές, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για την υγεία της αλλά και για την πορεία της εγκυμοσύνης.

Αν σκεφτούμε ότι το 30% των καισαρικών τομών δηλαδή , σχεδόν η μία στις τρεις , γίνεται επειδή ο προηγούμενος τοκετός ήταν με καισαρική τομή , αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει ο κολπικός τοκετός μετά απο προηγηθείσα καισαρική τομή. Μία γυναίκα που γέννησε το πρώτο της παιδί με καισαρική , μπορεί να φέρει στον κόσμο το επόμενο με φυσιολογικό τοκετό, αρκεί να μην υπάρχει ιατρικός λόγος που αφορά τη μητέρα ή το παιδί και ο οποίος καθιστά απαραίτητη τη διενέργεια και αυτού του τοκετού με καισαρική.

Τα τελευταία χρόνια , πολλές μελέτες απέδειξαν την ασφάλεια του φυσιολογικού τοκετού, μετά από καισαρική τομή, όπου η τομή στη μήτρα είναι εγκάρσια και η οποία χρησιμοποιείται περισσότερο στις καισαρικές. Η τομή στο δέρμα η οποία και αυτή είναι σχεδόν πάντα στις μέρες μας χαμηλή εγκάρσια και σπάνια κάθετη δεν παίζει ρόλο. Οι γυναίκες οι οποίες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή έχουν λιγότερα προβλήματα από αυτές οι οποίες την υπέστησαν για δεύτερη φορά. Είναι λοιπόν εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή και η έγκυος μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά ακόμα και με επισκληρίδιο αναισθησία ώστε να αποφεύγει τους πόνους του τοκετού. Ο φυσιολογικός τοκετός συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο , απαιτεί λιγότερη αναισθησία, παρουσιάζει λιγότερη νοσηρότητα, προϋποθέτει μικρότερη παραμονή στα νοσοκομεία και άρα μικρότερη οικονομική επιβάρυνση και δημιουργεί πιο γρήγορη και καλύτερη επαφή μεταξύ μητέρας και παιδιού.