We believe every interaction with our patients is an opportunity!

Κέντρο Γυναικολογίας και Μαιευτικής
Gynecology and obstetrics center

13 Αυγούστου 2020

Αναζωογόνηση Ωοθηκών

Η Αναζωογόνηση Ωοθηκών (Ovarian Rejuvenation) είναι μια νέα πειραματική διαδικασία που βοηθά τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους βιολογικό παιδί, ευνοώντας την φυσική παραγωγή των ωοκυττάρων στις ωοθήκες.

Ενδεικύται για γυναίκες που δυσκολέυουν ή αδυνατούν να συλλάβουν για τους εξής λογους:

 • πρώιμη εμμηνόπαυση κάτω των 50 χρονών
 • προχωρημένης ηλικίας
 • μειωμένο απόθεμα ωοθηκών
 • χαμηλή ανταπόκριση στη φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή)
 • μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Στην πορεία της αναπαραγωγικής ζωής τους, κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Από την έναρξη της εφηβείας έως την εμμηνόπαυση, δεν παραγονται νέα ωάρια, αντιθετως, υπάρχει μια συνεχής μείωση του συνολικού αριθμού και ποιότητας των ωαρίων κάθε μήνα.

Η γήρανση αποτελεί μια σύνθετη βιολογική διαδικασία που αφορά τον σταδιακό εκφυλισμό ζωτικών διεργασιών των ιστών και των οργάνων. Ανάλογη πορεία ακολουθεί η γήρανση των ωοθηκών (Ovarian Ageing) που ανταποκρίνεται στην ηλικία της γυναίκας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι η λειτουργία των ωοθηκών.

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται ή αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια οικογένεια όταν μήπως όμως είναι ήδη αργά. Ασθενείς άνω των 40 ετών, με ιστορικό υπογονιμότητας και πρώιμη ανεπάρκεια των ωοθηκών, κατευθύνονται γι’αυτό το λόγο σε πρόγραμματα δωρεάς ωαρριων για να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Επιπλέον, άλλες διαταραχές όπως τα σημαντικά η ζωή μιας γυναίκας.

Η αναζωογόνηση των ωοθηκών προκείται μια αξιόλογη εναλλακτική επιλογή αντί της δωρεάς ωαρριων. Επιπλέων προσφέρει ελπιδα σε γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία και έχουν μειωμένο αριθμό και συνήθως κακής ποιότητας ωάρια.

Μέθοδος με Φυσικό Τρόπο (λιγο αποτελεσματική)

Οι παράγοντες που καθορίζουν την γήρανση των ωοθηκών είναι κυρίως γενετικοί. Ωστοσο, μπορουμε να “γυρίζουμε πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας” τροποποιώντας ορισμένες κυτταρικές μεταβολικές λειτουργίες που αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Συγκεκριμένες δίαιτες και συμπληρώματα χρόνια προβλήματα υγείας, το αυξημένο άγχος, η σεξουαλική δυσλειτουργία και απόδοση καθώς και η ακράτεια ούρων, μπορούν να επηρεάσουν διατροφής, όπως η ρεσβερατρόλη που έχει οιστρογονική δράση, είναι ειδικά για να επιβραδύνεται τη γήρανση τόσο σε γενετικό όσο και σε μεταβολικό επίπεδο.

Μέθοδος με Χειρουργική Τεχνική

Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος κατά την γήρανση των ωοθηκών, που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες διαδικασίες, ως εξής:

 • ένεση βλαστικων κύτταρων που προέρχονται από το μυελό των οστών ή από το λιπώδη ιστό, που περιέχει πολλά περισσότερα βλαστικά κύτταρα από ότι ο μυελός
 • ένεση αυξητικών παραγόντων αίματος, όπου περιλαμβάνεται πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)
 • αυτόλογη μεταμόσχευση ωοθηκών για μετέπειτα IVF

Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι η αυτόλογος μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma), που συνίσταται στη χρήση της πλάσματος αίματος πλούσιου σε αιμοπετάλια. Η διαδικασία αυτή προκαλεί τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων που ανανεώνουν και ενισχύειουν σημαντικά τον ιστό. Η πλάσμα περιέχει 4-7 φορές περισσότερα αιμοπετάλια από το κανονικό, προέρχεται από μια ειδική επεξεργασία του αίματος του ίδιου του ασθενούς. Οι αυξητικοί παράγοντες που εγχύονται αυξάνουν την τοπική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, συμβάλλοντας στην πάχυνση της υπό εξέταση περιοχής και στην καλύτερη ενυδάτωση της.

Το PRP, σχετικά νέο, αλλά δυναμικό αναπτυσσόμενο, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γυναικολογία και σε αλλους διάφορους τομείς της ιατρικής, που περιλαμβάνουν:

 • Ορθοπεδική (οστεοαρθρίτιδα, τενοντοπάθειες, θλάσεις μυών, ενσωμάτωση των προθέσεων, κλπ)
 • Πλαστική και Αισθητικη Ιατρικη (ενισχύση της επούλωσης των ιστών, έλκη από σακχαρώδη διαβήτη, νεκρώσεις δέρματος, μη χειρουργικής ανόρθωσης του προσώπου, κλπ)
 • Καρδιοχειρουργική

Ο Γιατρός προχωρά στην λήψη μικρής ποσότητας αίματος που υποβαλλεται σε ειδική εργαστηριακή επεξεργασία, ευνοωντας διαχωρισμός των συστατικων του αιματος. Η ενδο-ωοθηκικά έγχυση πλασματος μπορεί να γίνει με την βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το σημείο έγχυσης (όπως γίνεται η ωοληψία του IVF). Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 ́, δεν χρεαζεται ούτε αναισθησία ούτε νοσηλεία.

Η θεραπεία με PRP είναι δυνατόν να αναστρέψει μια τυχόν δυσλειτουργία των ωοθηκών, οδηγώντας σε αναγέννηση και επαναλειτουργία αυτής. Η αναγέννηση των ιστών είναι μια αργή διαδικασία και τα αποτελέσματα της έγχυσης εκδηλώνονται σε 1 – 3 μήνες.

Αν είναι απαραίτητο, ο Γυναικολόγος μπορεί να χορηγεί ορμονική θεραπεία σε μηνιαία διαστήματα, για να υποβοηθήσει καλύτερη λειτουργία των ωοθηκών. Στην περίοδο αυτή γίνεται συνεχή παρακολούθηση της συγκέντρωσης των ορμονών στο αίμα (FSH, LH, E2 και AMH). Η επιτυχία της διαδικασίας προκαλεί εμμηνορροϊκο κύκλο στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η αναζωογόνηση των ωοθηκών με PRP μπορεί να συνδυαστεί με την αναζωογόνηση της μήτρας στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Κύριος στόχος είναι η αύξηση μεγιστοποίηση του ποσοστού εμφύτευσης των εμβρύων. Ωστόσο, αν και η θεραπεία είναι επιτυχής, αυτό δεν σημαίνει οτι μπορεί να επιτευχθει οπωσδηποτε εγκυμοσύνη. Αλλοι παράγωντες, όπως παθολογίες των σαλπίγγων ή προβλήματα του σπερμάτος, μπορουν να επηρεάζουν σημαντικά την ολη διαδικασία.

Το PRP πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Δηλαδή, η χρήση του ίδιου του αίματος της ασθενούς περιορίζει την δυνατότητα μετάδοσης ασθένειας, αλλεργικής αντίδρασης και δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Επιπλέον, η απλότητα, το χαμηλό κόστος της, καθώς και η αποτελεσματικότητά της, την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή.