We believe every interaction with our patients is an opportunity!

Κέντρο Γυναικολογίας και Μαιευτικής
Gynecology and obstetrics center

29 Μαΐου 2020

Ο ρόλος της ομοιοπαθητικής στην υπογονιμότητα

Είναι σημαντικό να έχουμε ύποψη ότι η ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει την υπογονιμότητα αλλά μπορεί να βοηθήσει όσους προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί στο να βρούν το σωστό «ρυθμό», και να συνδεθούν με το φυσιολογικό χρόνο που απαιτετείται για τη σύλληψη. Η ομοιοπαθητική θεραπεία σχετίζεται πάντα με τους προσωπικούς λόγους του υπογόνιμου ασθενή. Μεγάλη σημασία έχει η βασική κλινική εικόνα που συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες, οργανικά και σωματικά προβληματα παθολογικού χαρακτήρα (ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, στένωση, ινομυώματα, κλπ.) τα οποία πρεπει να αξιολογηθούν από το γιατρό.

Ολοκληρωμένη ατομική προσέγγιση επιτρέπει στο γιατρό να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για ενθαρρύνει την εγκυμοσύνη. Μεγάλο ρόλο παιζει η ψυχο- συναισθηματική κατανόηση της ασθενούς για να εξηγηθεί με ακριβεία γιατί μια λειτουργία είναι αναποτελεσματική, αν και δεν υπάρχει οργανική παθολογία.

Επιπλέον, επιβάλλεται να διευκρινιστεί οτι η υπογονιμότητα, ελλειψη παθολογιών, επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές. Ξεκινώντας από τη διατροφή, μέχρι την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Παραδείγματος χάρη οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους ορμονικούς ρυθμούς, καθώς και η αύξηση βάρους, η συνήθεια του καπνίσματος και το παρατεταμένο στρές. Προσφάτες μελέτες καταδεικνύουν ότι η υπογονιμότητα ευνοείται και από κοινωνικούς παράγοντες. Λόγω του νέου εργασιακού, οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η γυναίκα επιλέγει εγκυμοσύνη αργότερα από τις προηγούμενες γενιές.

Είναι απαραίτητο να μειωθεί το άγχος, να υιοθέτηθεί μια υγιη ζωή χωρίς βιασύνη επειδή η σύλληψη είναι μια φυσιολογική πράξη και απαιτεί χρόνο. Εάν θέλετε ένα μωρό, είναι σημαντικόνα παρακολουθείτε τους δικούς σας ρυθμούς, και να γνωρίσετε ενδεχομένως τις ανωμαλίες της περιόδου.

Για να ενθαρρυνθεί η σύλληψη πρέπει να κρίνεται και η ανδρική γονιμότητα που μπορεί να παρουσιάσει τα ίδια προβλήματα με τη γυναικεία γονιμότητα. Μια σωστή προσέγγισηστη μείωσης της γονιμότητας του ζευγαριού, που προκαλείται κυρίως από ανδρικούς παράγοντες, πρέπει να ξεκινά με μία προσεκτική συζήτηση με τον άντρα σύντροφο για να εντοπιστεί ύπαρξη προηγούμενων ασθενειών ή τραύματος στους όρχεις. Η παρουσία παθολογίας ακόμα και μικρής καθιστούν τα σπερματοζωάρια λιγότερο ενεργά και τα παράγουν σε μικρότερη ποσότητα.

Η γονιμότητα έιναι επομένως «ζήτημα του ζευγαριού» και όχι μόνο της γύναικας.

Η καθεμία από τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις αντιστοιχεί σε μία προσωπική ομοιοπαθητική θεραπεία ικανή να επαναφέρει τους ασθενείς σε καλύτερες συνθήκες ζωης.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές ομοιοπαθητικές θεραπείες χρίσιμες να φροντίσουν τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα:

  • Folliculinum: με βάση εκχυλίσματα ωοθυλακίου, ενδείκνυται στο να ρυθμίζει την περίοδο, ευνοεί την ωορρηξία και βελτιώνειτην ποιότητα των ωοθηκών
  • Ovarium: μαζί με το Folliculum ανήκει στην κατηγορία των «ομοιοπαθητικών ορμονών»
  • Thuya: αντιμετωπίζει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκώνως αιταία ακμής
  • Sepia officinalis: βοηθαέι με τη χρόνια κόπωση και με τη κατάθλιψη, ευνοεί την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας
  • Aurum: αντιμετωπίζει τη χρόνια φλεγμογή σαλπίγγων
  • Macao Ginseng Peruviano: με γνωστή θεραπευτική δραστιριότητα στην υπογονιμότητα, μπορεί να δρά στις ορμόνες FSH και LH, καθώς και βελτιώνει την απόδοση του σπέρματος
  • Seronea repens, Luppolo e Ginseng: χρίσημη τριάδα για ανδρική γονιμότητα και προβλήματα τις υπερτροφίας του προστάτη

Μια άλλη καλή πρόταση είναι να περιοριστεί η κατανάλωσης κρέατος σε μία φορά την εβδομάδα. Αντίθετα μεγαλαοφελή στη γονιμότητα προκαλουνται από την κατανάληση ψαριών.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση της ομοιοπαθητικής δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υποστηριθεί η ανθρώπινη φυση, επιβεβαιώντας ότι η μείωση της γονιμοτικότητας δεν είναι μια παθολογική κατάσταση, αλλα η έκφραση μίας ψύχο-σωματικής αδιαθεσιας.

Η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας εξαρτάται από τη σωστή επιλογή του φαρμάκου και από την απάντηση της ασθενούς. Για τους λόγους αυτούς, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό.